Idol - hur det egentligen går till

Ni kanske undrar vad jag gjorde dessa dagar under Göteborg, eftersom jag aldrig berättade det. Bara de närmsta som visste om vad jag sysslade med där borta, för jag valde att hålla det hemligt.

Men i alla fall, jag sökte till Idol!
Jag är glad att jag gjorde det, nu vet man hur det egentligen ligger till och hur allt funkar. En bra erfarenhet att ha tycker jag. För när Idol visas på tv:n, ja då är det helt manipulerat. Det som visas i rutan går inte alls till egentligen, det är helt sjukt. Ett vrickat system, kan man kalla det bluff?

Såhär går det till i alla fall:

När man ser på tvn när det hela sätts igång ser det ut som att alla tusentals personer springer in på samma gång. Såklart är det inte så, det släpps in lite folk i taget. När man blivit insläppt ska man visa leg, få lite papper senare får man gå till ett litet rum där vi alla troligtvis ska få plats i. Kändes som att man var i en gaskammare! Det var trångt, varmt och helt kaos. När man blev uppropad så fick man sitta bakom ett skynke med ett 10-tal personer och vi satt alla i nummerordning. Senare blev vi visade till en lång korridor där det var ca 6 rum, där det var 3 jurymedlemmar i varje. Man fick sitta utanför ett rum och vänta med sin grupp, men min grupp fick oturen att det var luchrast för juryn när vi kom. Det skulle ta en halvtimme, vi fick vänta en timme att de skulle bli klara. Vi fick inte byta jury eller något, så dåligt! Jag var sist ut i min grupp och de innan mej sjöng verkligen jättebra. De hade gått i körer, sjungit mycket mer än mej men ingen utav dem gick vidare! Det var helt stört, för de var så duktiga. Ingen utav dem stod ut lika mycket som jag kanske, som var värsta uppklädd som Amy Winehouse.
Tillslut var det min tur och jag gick in. De var trevliga, ställde lite frågor om min stil. Sen var det bara att sätta igång, sjunga en vers + refräng. Det var jättebra akustik i hallen (som var megastor förresten) och sjungadet för min del gick bättre än vad jag trodde att det skulle göra. När jag sjungit klart så var det bara en utav jurymedlemmarna som berättade hur det gick för mej. Han sa att jag ser bra ut, har det som krävs, att det var bra att jag vågade sticka ut och att jag hade en bra röst. Jag blev jätte paff, för de innan mej hade typ bara fått negativ kritik. Men sedan sa han: men du går ändå inte vidare, tack att du kom!

Jag fattar ingenting. Är fortfarande förvirrad, men ändå glad. Gick ju bra ändå även fast jag inte gick vidare. Men det är så sjukt, fick ingen negativ kritik men kunde ändå inte skickas vidare. Tjejen innan mej vågade fråga juryn vad som hon kunde förbättra och varför hon inte gick vidare men det enda hon fick som svar var: nej, det kan vi tyvärr inte berätta.
Så sugit för dem som kanske sjungit i hela sitt liv, är redo för idol, inte kommer vidare och inte vet vad de kan förbättra. Hade jag gått vidare hade jag fått träffa den riktiga juryn, man måste alltså sjunga för en annan jury först. De är verkligen stenhårda, verkligen många som jag trodde skulle gå vidare till den riktiga juryn som inte gjorde det. De sa att konkurransen är hård, men hur kan den vara det när de nästan dissar allihop? Dissar de som verkligen är bra?

Känner på mej att detta "Idol år" kommer bli som det ifjol, då det redan var väldigt erfarna musiker med. Vissa var ju redan artister och så redan när de sökte, fjolårets vinnaren Jay var ju det. Vi vanliga människor som vill utvecklas via Idol får ju inte vara med verkar det som, eftersom de dissar folk som verkligen har talang, har det som krävs för att vara med i programmet!

Hur de dåliga kommer vidare till den riktiga juryn fattar jag heller inte. Men efter allt detta jag skrivit så kanske ni fattar hur fejk och tillgjort allt är. Som om det nästan är bestämt hur programmet ska se ut.
Idol är ingen lätt dans på rosor direkt, man simmar blad taggarna istället. Tänk på det nu när nästa säsong ska sändas i höst, hur tvn ändrar alltihopa. De borde visa hur det egentligen går till, är så svårt och förklara men det är så jävla stor skillnad. Man har verkligen fått en falsk skildring genom det tvn visat. Men nu vet jag hur det går till och det har ändrat hela min uppfattning kring sånthär.

Men vet ni vad? 1 maj är de i Falun, då åker jag dit och söker igen. Inte som Amy Winehouse, utan som den lilla tjejen med det fluffiga håret med slitna converse, som jag egentligen är.


Tar ca 2 h att förvandla sej till Amy, men jag älskar det! Skulle lätt gå runt såhär men har inte tid att fixa mej 2 h varje dag, haha.


Ful och trött efter tågresan tillbaka till Karlstad...
Just det! Blev även interjuvad av filmteamet!
Får kolla i höst om de visar det.

Blev ett långt inlägg, men måste få skriva av mej. Mycket som hände idag ju!
Kommer ladda upp bilder som togs idag imorgon.

Kommentarer
Postat av: C!zzy

Min engelskalärare(Som också är musiklärare) berättade för mig att de finns 2 typer som går vidare: De som tittarna kan skratta åt och de som har idol personligheten! Hade en i min klass som sjöng jazz-stil typ och juryn frågade om hon kunde sjunga en pop låt istället. Pop är i allmänt det idol söker. :) Och går man vidare är man som regel bra på att sjunga! Tycker detta är ganska synd eftersom det finns så mycket talangfulla människor i Sverige som inte får chansen att visa vad de kan. Utan platsen går till skrattframkallande "klantar" och pop-typer! :o (Sorry för lång kommentar) :)

2011-04-12 @ 18:14:23
URL: http://ciiizzy.blogg.se/
Postat av: Anonym

Hej!

Tyckte detta inlägg var väldigt intressant. Jag undrar om du skulle vilja vara med i min tv-blogg där du berättar detta, eller bara att ditt inlägg är med där? Det vore väldigt roligt om du ville det. :)

2011-09-26 @ 04:02:33
URL: http://tvminnen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0